Ο χρυσός θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες επενδύσεις σε περιόδους κρίσης. Όποτε «ασθενεί» η οικονομία, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανεβαίνει. Όσοι πόνταραν στον χρυσό λίγο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, είδαν να διπλασιάζεται το ποσό που είχαν επενδύσει εντός μιας μόνον τριετίας. Η εξίσωση είναι απλή και γνωστή στους περισσότερους: όσο περισσότερο κλονίζεται η οικονομία, τόσο περισσότερο αστράφτει ο χρυσός.
Τώρα όμως που οι χώρες της Δύσης άρχισαν να ανακάμπτουν και πάλι οικονομικά, υποχωρεί και η τιμή του χρυσού. Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, όπως επισημαίνουν ειδικοί: τα τελευταία χρόνια πολλοί επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό φοβούμενοι τις συνέπειες των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτές προκλήθηκαν από την ακολουθούμενη πολιτική πολλών κεντρικών τραπεζών να πλημμυρίσουν τις αγορές με φθηνό χρήμα για να σταθεροποιήσουν την οικονομία. Εν τω μεταξύ όμως οι κεντρικές τράπεζες πάτησαν φρένο στην κοπή χρήματος, με αποτέλεσμα η τιμή του χρυσού να υποχωρήσει κατά 30 % σε διάστημα μόλις έξι μηνών.
Το ερώτημα βέβαια είναι για πόσο ακόμη θα συνεχίσει να ισχύει αυτή η απλή εξίσωση; Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του χρυσού είναι απλώς μια διορθωτική κίνηση και όχι μια μακροπρόθεσμη τάση την οποία προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Γεγονός είναι ότι όσοι ποντάρουν στην περαιτέρω μείωση της τιμής του χρυσού, αντιμετωπίζουν το θέμα από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία που δεν λαμβάνει υπόψη έναν από τους σημαντικότερους παίκτες: την Κίνα.