ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Πριν από πολλούς αιώνες ο βασιλιάς της Λυδίας (αρχαία πόλη της Μ. Ασίας) Κροίσος (560-546 π.χ.) έκοψε το πρώτο χρυσό νόμισμα. Η πρώτη ύλη αυτών των νομισμάτων, που ήταν κατά βάση από χρυσό και άργυρο, προέρχονταν από τον ποταμό Πακτωλό που διαπερνούσε τις Σάρδεις, την πρωτεύουσα της Λυδίας.

Τα πρώτα χρυσά νομίσματα του βασιλιά Κροίσου ακολούθησαν τα πρώτα αργυρά νομίσματα, που κόπηκαν από το βασιλιά του Άργους Φείδων το 700 π.Χ. Μετά την πτώση του βασιλιά Κροίσου το 546 π.Χ. οι Πέρσες υιοθέτησαν το χρυσό ως κύριο μέταλλο για την κατασκευή των νομισμάτων τους. Ένα άλλο χρυσό νόμισμα που κόπηκε την ίδια εποχή περίπου ήταν το κινεζικό Ying Yuan.

Τα χρυσά νομίσματα από τότε παρέμειναν ως η πιο διαδεδομένη μορφή “χρήματος” παγκοσμίως. Ωστόσο η “Μεγάλη Ύφεση” που συντάραξε την παγκόσμια οικονομία στις αρχές του 20 ου αιώνα οδήγησε πολλές χώρες στο να σταματήσουν την παραγωγή τους. Σήμερα όμως παρατηρείται μία επιστροφή από πολλά κράτη στο χρυσό νόμισμα και η ζήτηση του αυξάνεται όλο και περισσότερο.