1880-1950
Σμύρνη - Αθήνα


Η «Κρινάκης Πολύτιμα Μέταλλα Α.Ε.» προέρχεται από την εταιρεία «Σεφεριάδης & Σια Πολύτιμα Μέταλλα Α.Ε.Β.Ε.»η οποία αποτελεί την παλαιότερη εταιρεία εμπορίας πολυτίμων μετάλλων στην Ελλάδα με αδιάλειπτη και φερέγγυα λειτουργία.

Εν Αρχή

Η ιστορία μας πηγαίνει ακόμη πιο πίσω στη δεκαετία του 1880 οπότε η οικογένεια Σεφεριάδη επιδόθηκε στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας . Μεταξύ άλλων εξαιρετικών τεχνουργημάτων, το εργαστήρι της οικογένειας φιλοτέχνησε κατασκεύασε το χρυσό στεφάνι που φέρει χαραγμένα τα ονόματα των 60 πόλεων της Ιωνίας που κατέλαβε ο ελληνικός στρατός κατά τη μικρασιατική εκστρατεία .
Με την καταστροφή της Σμύρνης, οι δραστηριότητες μεταφέρονται στην Αθήνα στο τότε κτήριο της οδού Πραξιτέλους 9 και Χαβρίου 1. Η οικογένεια Σεφεριάδη ασχολήθηκε τότε και με το εμπόριο των νομισμάτων . Μάλιστα ο Σεραφείμ Σεφεριάδης αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Σωματίου Αρχαιοπωλών. Κατά την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα (1941 – 1944) το εργαστήριο αναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία του, καθώς η αγοραστική δύναμη του κοινού και κατ΄ επέκταση η ζήτηση μειώνονται δραματικά.


 Ο Ευριπίδης Σεφεριάδης (Αρχαιολόγος) ήταν μέλος της IAPN, της ένωσης εμπόρων νομισμάτων υψηλού προφίλ. Είχε άφταστη εμπειρία στη διάκριση μεταξύ αυθεντικών νομισμάτων και κίβδηλων εποχής των αρχαίων και βυζαντινών χρόνων. Έμποροι και συλλέκτες από όλον τον κόσμο ταξίδευσαν μέχρι την Αθήνα για να λάβουν την συμβουλή του . Μάλιστα διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριο της IAPN στην Αθήνα .
 
Ο Κυριάκος Σεφεριάδης (χημικός μηχανικός Ε.Μ.Π.) είναι αυτός που εστιάζει το πεδίο εργασιών στις εισαγωγές πολυτίμων μετάλλων από την Ελβετία κατά το έτος 1953 και αργότερα στα ημικατεργασμένα προϊόντα (φύλλο, σύρμα κ.ά.), τα χημικά επιμεταλλώσεων και τις λοιπές βοηθητικές ύλες της κοσμηματοποιίας.

1953-1997
Πρώτες Εισαγωγές Χρυσού
  • Καθιέρωση στην Ελληνική Αγορά

    Η πρώτη εισαγωγή πολυτίμων μετάλλων γίνεται το 1953 και από τότε αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας.   Το εργαστήριο παύει οριστικά της εργασίες του. Το εργαλεία δωρίζονται από τον Νικόλαο Σεφεριάδη στο Μουσείο Μπενάκη, προς αξιοποίηση.   Από το 1967 έως και το 1997 η εταιρεία στεγάζεται στην οδό Χαβρίου 5 και λειτουργεί με την επωνυμία «Κ. Σεφεριάδης & Σια Ε.Ε.». Το 1965 προστίθεται στο δυναμικό της ο Δημήτριος Κρινάκης. Για κάποια χρόνια η εταιρεία αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα χρυσού και γενικότερα των πολυτίμων μετάλλων,   Κατά το διάστημα αυτό η εταιρεία συνεργάζεται με την Γαλλική CLAL (Comptoir Lyon Alemand Louyot) εισάγοντας αργυροκολλήσεις για βιομηχανικές εφαρμογές   με την ελβετική Métaux Précieux SA (έπειτα γνωστή ως Metalor) από όπου εισάγει σύρματα πλατίνας κ.α , καθώς και με την Degussa.   Μία από τις ευθύνες που ανέλαβε τότε η εταιρεία ήταν η ανακύκλωση των νομισμάτων που τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας.    Η εταιρεία ξεκινά την συνεργασία της με το εργοστάσιο Wieland στο Pforzheim της Γερμανίας , συνεργασία η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα.

1997-Σήμερα
Νέο Δυναμικό

Η Παράδοση Συνεχίζεται

Το 1997 ιδρύεται από τον ανιψιό Νικόλαο Σεφεριάδη (χημικό) και το Δημήτριο Κρινάκη (παλαιό και έμπειρο συνεργάτη της επιχείρησης απο το 1965), η Σεφεριάδης & Σια Πολύτιμα Μέταλλα Α.Ε.Β.Ε. με έδρα στην οδό Αριστείδου 10 -12 στην Αθήνα. Στην εταιρεία προστίθενται τα τέκνα του τελευταίου.
Η εταιρεία συνεργάζεται με εργοστάσια όπως Heraeus S.A. , Heimerle + Meule ,Allgemeine A.G., C. Hafner και άλλα διεθνώς αναγνωρισμένα.

Το 2017 η επωνυμία αλλάζει και ιδρύεται η ΚΡΙΝΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Α.Ε. καθώς η διοίκηση περνά στην οικογένεια Κρινάκη . Μέχρι και σήμερα, εγγύηση της αδιαμφισβήτητα υψηλής ποιότητας των προϊόντων και της αξιοπιστίας μας, αποτελούν η συνεργασία της με αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού, η μακρόχρονη εμπειρία και παράδοση στο χώρο των πολύτιμων μετάλλων, η διαχρονική πορεία μας και συνέχεια.