ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Απλά βήματα για να αποφύγετε τα κίβδηλα (πλαστά) χρυσά και αργυρά νομίσματα ή ράβδους

Με αφορμή τη διεθνή οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, πολλοί ανακάλυψαν την αγορά χρυσού και αργύρου υπό την μορφή νομισμάτων και ράβδων με σκοπό τη διασφάλιση των χρημάτων τους. Αλλά πώς μπορεί κανείς να γνωρίζει αν ο χρυσός ή το ασήμι είναι γνήσια ή όχι; Παρακάτω περιγράφουμε κάποια βασικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μια επισφαλή αγορά.

Προμηθευτείτε μόνον ό,τι γνωρίζετε...

Είναι πιο φρόνιμο να περιοριστείτε αρχικά στους πιο διαδεδομένους και αναγνωρισμένους τύπους νομισμάτων και πλακών, αποφεύγοντας εκδόσεις που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις κατά την αγορά. Επιπλέον, τα αναγνωρισμένα νομίσματα και οι πιστοποιημένες ράβδοι δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο όταν επιθυμήσετε να τα ρευστοποιήσετε. Γι’ αυτόν τον λόγο, στις αγορές χρυσών ή ασημένιων νομισμάτων προτιμήστε αυτά που έχουν κοπεί από επίσημους φορείς για (γνωστά και ως bullion coins). Αυτά είναι κυρίως η χρυσή λίρα Αγγλίας (gold Sovereign), το χρυσό νόμισμα της Ν. Αφρικής Krugerrand, το χρυσό και αργυρό νόμισμα Αγγλίας Μπριτάνια (gold & silver Britannia), η χρυσή και ασημένια Φιλαρμονική της Αυστρίας (gold & silver Vienna Philharmonic), το χρυσό και αργυρό νόμισμα του Καναδά (gold & silver Maple Leaf), ο χρυσός και ασημένιος Αμερικανικός Αετός (gold & silver American Eagle), τα Αυστραλιανά Kangaroo/Nugget και Kookaburra και τα Μεξικανικά Libertad. Όσον αφορά τις μπάρες, προτιμήστε ξεκάθαρα τις διεθνώς αναγνωρισμένες από τον οργανισμό LBMA (London Bullion Market Association).

Έλεγχος χαρακτηριστικών - βάρος & διαστάσεις

Το ακριβές βάρος και οι διαστάσεις κάθε νομίσματος είναι ευρέως γνωστά (πληροφορίες θα βρείτε και στην ιστοσελίδα μας). Με τη χρήση μιας ζυγαριάς ακριβείας θα έχετε τη σωστή μέτρηση με μια μικρή ίσως απόκλιση. Θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλαστών αποτυγχάνει σε αυτόν τον έλεγχο! Μετά τον επιτυχή έλεγχο του βάρους, ελέγξτε τη διάμετρο και το πάχος του νομίσματος. Αντίστοιχα πράξτε και για τις ράβδους.

Έλεγχος με μαγνήτη

Ο χρυσός, όπως και ο άργυρος δεν είναι μέταλλα που έλκονται από τους μαγνήτες. Χρησιμοποιήστε λοιπόν έναν μαγνήτη για να δείτε εάν έλκει το νόμισμα ή την μπάρα. Εάν ναι, τότε σίγουρα πρόκειται για πλαστό.

Προμηθευτής με εμπειρία στο χώρο

Η αγορά από έναν επώνυμο προμηθευτή με εμπειρία στο χώρο μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση να κρίνετε τη γνησιότητα.